Het grootste misverstand over isoleren met rolluiken

Energie besparen en isoleren met rolluiken? In dit blog geeft Thomas antwoord op het meest gehoorde misverstand!

Rolluiken hebben een isolerende werking

Rolluiken hebben inderdaad een isolerende werking. Het grootste misverstand? Dat het pantser van het rolluik isoleert. Dit is niet het geval.

De lamellen in het pantser worden gemaakt van aluminium en zijn gevuld met PUR-schuim, ook wel polyurethaan genoemd. Dit wordt ook gebruikt als isolatie materiaal. Maar het is niet zo dat als we de lamellen dubbel zo dik zouden maken, het rolluik ook dubbel zo goed isoleert. Dit komt omdat aluminium rondom de lamellen is verbonden en de kou juist beter geleid. Hierdoor wordt er een ‘brug’ gelegd tussen de buitenkant en binnenkant van het rolluik. Deze brug transporteert de kou. Dit wordt ook wel een koude brug genoemd.

Daardoor is de binnenkant van het rolluik in de winter niet warmer dan de buitenkant van het rolluik. Dat rolluiken een isolerende werking hebben komt dus niet door het materiaal van de lamellen, maar door de stilstaande lucht tussen de lamellen en het raam. De stilstaande lucht isoleert, niet het pantser.

 

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

Rolluiken slim maken

Onze huizen worden steeds ‘slimmer’, van een slimme thermostaat tot een slim alarmsysteem en slimme verlichting. Zo kun je ook jouw rolluiken slim maken. Maar wat betekent het ‘slim’ maken van je rolluiken eigenlijk?

Blog
zwarte rolluiken woning

Zijn rolluiken bestand tegen een storm?

Zijn rolluiken bestand tegen een storm? Lees verder om te ontdekken of rolluiken bestand zijn tegen een storm.

Blog

Rolluiken voor je veranda of overkapping

Denk je erover om rolluiken te plaatsen voor je veranda of overkapping? In deze blog lees je waar je op moet letten en wat de voordelen zijn.

Blog
Woning met tuin, zonnepanelen en rolluiken voor zonwering
Copyright De Zonweringfabriek 2024
Altijd veilig en vertrouwd: