Zonwering versus airco

Onlangs vond er een experiment in de Haagse wijk Ypenburg plaats, waarbij werd getest welke invloed zonwering heeft op de warmte in huis. Hieruit bleek dat zonwering het aantal oververhittingsuren tot wel 70% kan tegengaan. Maakt dit de airco overbodig en is zonwering dan de duurzame en milieuvriendelijke manier om je woning cool te houden?

Zonwering of airco

Zowel zonwering als airco kunnen zorgen voor een aangename binnentemperatuur. Zonwering is daarin wel de duurzamere oplossing. We hebben de andere voor en nadelen van beide kanten voor je op een rijtje gezet zodat je een goed overwogen keuze kunt maken.

Voors en tegens van zonwering

Er zitten natuurlijk voor- en nadelen aan alles wat je koopt, zo ook aan zonwering.
Enkele voordelen zijn:

 • betere temperatuurregeling,
 • bescherming van je interieur,
 • verhoogde privacy
 • energiebesparing

Met de solar variant van zonwering wordt alle energie die nodig is opgevangen door het zonnepaneel op de voorzijde.

Wel is zonwering een serieuze investering natuurlijk. Gelukkig is dit een eenmalige investering en heb je daarna niet teveel onderhoudskosten.

Voors en tegens van airco

Een airco kan snelle verkoeling en kan daardoor comfort en luchtkwaliteit verhogen. De voordelen van de airco liggen uiteraard voornamelijk in de temperatuur verlagen:

 • een betere nachtrust
 • comfortabele binnentemperatuur
 • bescherming van oververhitting.

Toch zijn er aan deze airco’s ook wat nadelen. Zo maakt een airco geluid als hij aan staat, gaan je energiekosten omhoog door het gebruik van een airco, ben je altijd gebonden aan onderhoudskosten en een airco draagt bij aan broeikasgas uitstoot.

Kostenvergelijking

Een airco zal in de regel wat goedkoper zijn in aanschaf dan zonwering. Dat betekent niet dat dit op de lange termijn de goedkopere optie is. Bij een airco heb je niet alleen de onderhoudskosten maar kost het je ook elke keer stroom als je hem aan wilt zetten.

In het geval van zonwering doe je een keer een grotere investering, waarna je voor je komende jaren klaar bent. Bij Zonweringfabriek ben je daarbij ook nog eens 37% goedkoper uit, omdat jij zelf monteert! Ben je nog niet helemaal zeker of jij wel zelf kan monteren? Lees hier de ervaringen van de klanten die je voor gingen.

Looks

De zonwering en rolluiken van tegenwoordig hebben kleine kasten in kunnen in veel verschillende kleuren besteld worden. Daardoor kan je altijd wel een vorm van zonwering vinden die bij jouw behoefte past en ook met je stijl matcht.

Is dit ook het geval voor een airco? Een airco is tegenwoordig ook mobiel te verkrijgen, waardoor je hem kunt verplaatsen en dus niet altijd in het zicht hebt staan. Daarnaast zijn er verschillende soorten airco’s die bij je interieur aan kunnen sluiten.

Gebruiksgemak

Een airco kan zeer gebruiksvriendelijk zijn. In gebruiksgemak kan je verschillende keuzes maken bij het kiezen van een airco. Zo zijn er airco’s te koop met afstandsbediening. Zo kan je op de bank blijven zitten, terwijl je woning vanzelf koeler wordt.

Zonwering is ook gebruiksvriendelijk. Door middel van een draaiknop op de muur of een afstandsbediening is jouw zonwering gemakkelijk te bedienen. Daarnaast bedien je de zonwering geruisloos en snel. Op een zonnescherm kan je zelfs de keuze maken voor een windsensor. De windsensor zal opmerken dat het hard waait en het zonnescherm in laten gaan, zodat je daar zelf niet eens over na hoeft te denken.

Veel zonwering kan ook vanaf je telefoon bestuurd worden. Dit verhoogt ook de gebruiksvriendelijkheid.

 • Buitenzonwering Screens Ritsscreens antraciet De Zonweringfabriek

Onderhoud

Het wordt aangeraden om een airco twee keer per jaar te onderhouden. Dit moet gebeuren door de filters te stofzuigen, ventilator schoon te maken de afvoerbak te legen, controleer de koelmiddeldruk en reinig het apparaat.

Zonwering is zeer onderhoudsvriendelijk. Er wordt aangeraden om eens in de zoveel tijd het doek te reinigen met de reiniger die Zonweringfabriek aanbiedt.

Screens of airco

Screens kunnen de binnentemperatuur aanzienlijk verlagen. Daarnaast hebben screens ook nog andere voordelen:

 • meer privacy
 • bescherming van het interieur
 • het blokkeren van schitteringen

Wil je directe verkoeling? Dan is de airco nog steeds een goede optie. Bij screens voorkom je dat de kamer allereerst al te warm wordt.

Rolluiken of airco

Rolluiken kunnen een grote rol spelen in het verlagen van de  binnentemperatuur, maar er zijn nog meer voordelen:

 • Isolerend
 • Geluidswerend
 • Volledig verduisterend

Wil je directe verkoeling? Dan is de airco nog steeds een goede optie. Met het gebruik van rolluiken ben je de oververhitting al voor.

Zonnescherm of airco

Met een zonnescherm voorkom je ook dat je woning erg opwarmt. Maar een zonnescherm heeft nog meer voordelen:

 • Schaduw op je terras
 • Optimaal gebruik maken van de ruimte
 • Langer buiten kunnen zitten

Wil je directe verkoeling? Dan is de airco nog steeds een goede optie. De kans dat je hem veel moet gebruiken is daarentegen erg klein als je een zonnescherm installeert.

De Beste scherm op maat Aanbieding (3)

Conclusie

Zonwering is de meest duurzame en kostenvriendelijke investering. In echt hete zomer zou je soms de binnen nog kunnen bijsturen met een airco. Zoals we al zagen in de Haagse wijk, zal dat niet snel nodig zijn!

Zeer mooi en degelijk. Wel even moeten puzzelen om de windsensor en de afstandsbediening af te stellen. Maar toen alles klaar was werkte het prima. Zeer tevreden.

Nico Stevens

Precies zoals besteld en met 2 personen makkelijk te monteren, het was even zoeken op youtube hoe de somfy afstandbediening gebruikt moest worden, inmiddels zelfs via somfy connectivity kit via de mobiel te bedienen

Joop Hoop

Super goed geholpen door de medewerker, hij weet alles uit te leggen in de showroom

Wim Jalink

Mooie screens met zonnepaneel en direct een stuk koeler in huis. Screens plaatsen was gelukkig makkelijk te doen met de uitleg. Een screen van 4 meter breed op de eerste verdieping was wel een uitdaging, maar ook dat is gelukt. De kleur van het doek (Grijs-zwart) is iets lichter dan verwacht, het zwart is meer donkergrijs en het grijs is lichtgrijs. Om de motor te koppelen aan de afstandsbediening moet de screenkast open (dit doe je dus liever maar 1 keer). De screen reageert soms niet direct op de afstandsbediening, dan moet ik een aantal keer klikken (wie weet trekt dit nog bij...).

Simone Griffioen

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

Je huis koel in warme zomers? Welke zonwering werkt het beste?

In deze blog vertellen we je alle voor- en nadelen van verschillende soorten zonwering, zodat jij een goede keuze kan maken!

Blog

Welke soort zonwering past bij mij?

In deze blog vertellen we je alle voor- en nadelen van verschillende soorten zonwering, zodat jij een goede keuze kan maken!

Blog

Rolluiken slim maken

Onze huizen worden steeds ‘slimmer’, van een slimme thermostaat tot een slim alarmsysteem en slimme verlichting. Zo kun je ook jouw rolluiken slim maken. Maar wat betekent het ‘slim’ maken van je rolluiken eigenlijk?

Blog
zwarte rolluiken woning
Copyright De Zonweringfabriek 2024
Altijd veilig en vertrouwd: