Grootte van zonnescherm bepalen

zonnescherm

De grootte van jouw zonnescherm is eenvoudig te bepalen. In deze blog lopen we stap voor stap de handelingen door. In principe wordt elk zonnescherm op maat gemaakt. Soms zijn er ook een aantal voorraadmodellen. Deze zijn in drie standaard afmetingen (4,5 meter, 5 meter en 5,5 meter) verkrijgbaar.

Stap 1: De plaatsing bepalen

Voor je begint met het inmeten, moet je eerst de plaatsing bepalen. De plaatsing heeft namelijk invloed op de afmetingen. Voor de plaatsing zijn er twee opties: aan de stenen muur of aan een uitbouw.

Aan een stenen muur

Een stenen muur is een standaard vlakke stenen gevel. De muursteunen worden aan de buitenzijde van het zonnescherm gemonteerd. Het is dus belangrijk dat op die plekken geen dilatatievoeg of scheuren zitten. Komt het zonnescherm wel aan een gevel, maar net onder een dakgoot of zitten er toch scheuren in de gevel? Kies dan voor plaatsing aan een uitbouw met de verlengde montage steunen om de kracht op de muur te verplaatsen/verleggen. Tijdens het openen van het scherm komen de armen een klein stukje onder de cassette uit, zorg daarom dat het zonnescherm circa 300-400 mm boven een raam of een deur wordt geplaatst.

Aan een uitbouw

Met een aanbouw bedoelen wij een uitgebouwde keuken en/of woonkamer of ander vertrek. Het is belangrijk dat er voldoende stenen boven het zonnescherm overblijven om de kracht op de muur op te kunnen vangen. Dit kan veelal niet bij een uitbouw, vandaar dat de kracht verdeeld of verlegt moet worden.

Dit kan kan met de bijgeleverde verlengde montagesteunen. Deze monteer je eerst op de muur, vervolgens bevestig je het scherm aan de verlengde muursteunen. Bij een uitbouw komt het vaak voor dat er een mooie raampartij of tuindeuren zijn ingebouwd, zorg er voor dat je zonnescherm circa 300-400 mm boven een raam of een deur wordt geplaatst. Tijdens het openen komen de armen een klein stukje onder de cassette uit. Je wilt dan niet dat dit botst met de deur.

Let bij beide plaatsingen op dat er geen obstakels – zoals een hemelwaterafvoer – in de weg zit.

 

 

Stap 2: De breedte bepalen

De minimale breedte van een zonnescherm is 3000 mm en de maximale breedte is 5500 mm. Over het algemeen komt de breedte van een zonnescherm niet op de millimeter precies. Het is wel mooi als het terrasscherm in het midden van de gevel hangt.

Waterafvoer?

Heb je aan de zijkant een hemelwaterafvoer? Blijf dat 75 mm vandaan. Zo zorgt je dat dit niet in de weg zit bij de montage.

 

Stap 3: Uitval bepalen

Bij de uitval is er keuze tussen 2500 of 3000 millimeter. Hoe groter de uitval, hoe meer schaduw.

Komt het zonnescherm boven je terras te hangen? Neem dan de diepte van je terras als uitgangspunt. Het is goed om te weten dat de uitval natuurlijk minder wordt als het zonnescherm schuiner wordt afgesteld.

Samenstellen en monteren

Via deze stappen kun je eenvoudig de grootte van een zonnescherm bepalen. Je kunt jouw zonnescherm eenvoudig zelf samenstellen. Zodra je het zonnescherm ontvang, monteer je eenvoudig met behulp van onze montagevideo’s.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

Welke soort zonwering past bij mij?

In deze blog vertellen we je alle voor- en nadelen van verschillende soorten zonwering, zodat jij een goede keuze kan maken!

Blog

Rolluiken slim maken

Onze huizen worden steeds ‘slimmer’, van een slimme thermostaat tot een slim alarmsysteem en slimme verlichting. Zo kun je ook jouw rolluiken slim maken. Maar wat betekent het ‘slim’ maken van je rolluiken eigenlijk?

Blog
zwarte rolluiken woning

Zijn rolluiken bestand tegen een storm?

Zijn rolluiken bestand tegen een storm? Lees verder om te ontdekken of rolluiken bestand zijn tegen een storm.

Blog
Copyright De Zonweringfabriek 2024
Altijd veilig en vertrouwd: