Rolluiken automatiseren

Geautomatiseerde rolluiken zijn rolluiken met meer dan elektrische bediening. Benieuwd waarom automatische rolluiken meer opleveren? Elyse legt het je uit.

Wat is automatiseren?

Vroeger werden alle rolluiken met de hand bediend. Met een bandopwinder of slingerstang aan de buitenzijde draaide je de rolluiken open of dicht. Tegenwoordig kiezen de meeste mensen voor elektrische rolluiken die je bediend met een schakelaar of afstandsbediening. Maar er is veel meer mogelijk met geautomatiseerde rolluiken.

Wegens duurzaamheid en om geld te besparen wordt er constant gezocht naar mogelijkheden om zo veel mogelijk rendement uit zonwering te halen. Daarbij zijn bediening op afstand en bediening op basis van externe factoren belangrijke ontwikkelingen.

Rolluiken bedienen op afstand

Je bent weg van huis, de zon schijnt, maar je bent vergeten de rolluiken naar beneden te doen. Dan zou het fijn zijn als je deze op afstand kunt bedienen, toch?

Automatische rolluiken zijn te bedienen vanaf een app op jouw telefoon of op basis van een slim systeem. Dus of je nou op vakantie bent, vanuit bed de rolluiken wilt openen of toevallig niet thuis bent als je de zonwering wilt bedienen: geen probleem. Dankzij automatisering is het in één klik op jouw telefoon gedaan of op basis van externe factoren door de rolluiken aan te sluiten op domotica.

Rolluiken bedienen op basis van externe factoren

Maar het blijft niet bij bediening vanaf afstand of via jouw telefoon. Het is ook mogelijk om op basis van externe factoren te bepalen wanneer de rolluiken naar beneden gaan. Zo hoef jij helemaal nergens aan te denken en maak je altijd effectief gebruik van jouw rolluiken.

Automatische rolluiken op basis van het aantal lux

Lux is de eenheid waarmee verlichtingssterkte wordt aangegeven. Is de verlichtingssterkte hoog? Dan is het slim om buitenzonwering te gebruiken voor een lagere temperatuur in huis. Op een bewolkte dag is de verlichtingssterkte 1000 lux. Bij daglicht is dit 10.000 tot 20.000 lux. In de zomer kun je met automatische zonwering instellen dat de rolluiken naar beneden gaan bij een lux boven de 5.000.

Automatische rolluiken op basis van de temperatuur

Logischerwijs wil je als het warm is, gebruik maken van zonwering. Maar dit kan ook in de winter. Bijvoorbeeld door automatisch de rolluiken te sluiten als de temperatuur onder een bepaalde temperatuur komt om zo de kou te isoleren. Is het in huis 21 graden? Dan is het slim om automatisch gebruik te maken van de buitenzonwering als het buiten warmer is dan de temperatuur in huis.

Meer rendement door rolluiken te automatiseren

Met rolluiken profiteer je van isolatie, een veilig gevoel en een volledig verduisterde kamer. Ideaal om bijvoorbeeld de slaapkamer donker te houden terwijl je slaapt. Maar wordt het buiten warm? Dan is het slim om de rolluiken te sluiten om de warmte buiten te houden. Door automatische bediening op basis van temperatuur of lux hoef je nergens aan te denken.

Door automatische bediening behaal je maximaal rendement en gebruik je de rolluiken altijd op het juiste moment. Ideaal tijdens bijvoorbeeld een koude winter. Door de rolluiken te sluiten op basis van de temperatuur blijft de warmte binnen en hoef je minder te verwarmen. Door effectief gebruik te maken van zonwering, bespaar je geld.

Meer weten? Kom dan in contact

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

Welke soort zonwering past bij mij?

In deze blog vertellen we je alle voor- en nadelen van verschillende soorten zonwering, zodat jij een goede keuze kan maken!

Blog

Rolluiken slim maken

Onze huizen worden steeds ‘slimmer’, van een slimme thermostaat tot een slim alarmsysteem en slimme verlichting. Zo kun je ook jouw rolluiken slim maken. Maar wat betekent het ‘slim’ maken van je rolluiken eigenlijk?

Blog
zwarte rolluiken woning

Zijn rolluiken bestand tegen een storm?

Zijn rolluiken bestand tegen een storm? Lees verder om te ontdekken of rolluiken bestand zijn tegen een storm.

Blog
Copyright De Zonweringfabriek 2024
Altijd veilig en vertrouwd: