Rolluiken schoonmaken

Doordat je jouw rolluik gebruikt, wordt deze vies. Wil je weer genieten van een schoon rolluik? Dan kun je het rolluik schoonmaken. Staat er felle zon? Wacht dan met schoonmaken. Door de zon drogen zeep en waterresten te snel op, dit kan vlekken veroorzaken. Lees hieronder hoe je jouw rolluik op de juiste manier schoonmaakt.

Buitenzonwering Solar Rolluiken Zonne energie

Begin met het verwijderen van grofvuil

Voordat je begint met het schoonmaken van je rolluiken, is het belangrijk om grofvuil en stof te verwijderen. Gebruik een zachte borstel, stofzuiger met een zachte borstelkop of een plumeau om bladeren, insecten en ander los vuil van de rolluiken te verwijderen. Werk van boven naar beneden en zorg ervoor dat je alle lamellen meeneemt.

Kies het juiste reinigingsmiddel 

Voor het schoonmaken van rolluiken is het belangrijk om milde reinigingsmiddelen te gebruiken die geen schade veroorzaken aan de aluminium coating. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen of schuurmiddelen, omdat deze de coating kunnen beschadigen. Kies in plaats daarvan voor een mild reinigingsmiddel met een ph waarde van 7,5 of lager. Gebruik bijvoorbeeld een mild afwasmiddel, milde allesreiniger of groene zeep.

Gebruik een zachte doek of spons

Gebruik een zachte doek, spons of microvezeldoek om de rolluiken schoon te maken. Doop de doek of spons in het reinigingsmengsel en wring overtollig water uit. Veeg voorzichtig over de lamellen van de rolluiken om vuil en vlekken te verwijderen. Zorg ervoor dat je de hele oppervlakte van de rolluiken schoonmaakt, inclusief de binnenkant als deze zichtbaar is wanneer de rolluiken geopend zijn.

Reinig de binnenkant van het pantser 

Het schoonmaken van de binnenkant van het pantser klinkt ingewikkeld maar is eigenlijk super eenvoudig:

  1. Rol het rolluik helemaal in.
  2. Schroef de voorkap van het rolluik.
  3. Maak met een stofzuiger met een smal mondstuk of een vochtige doek de binnenkant van de voorkap schoon.
  4. Maak de binnenkant van de lamellen schoon met een vochtige doek. Rol vervolgens het rolluik en stukje uit en werk zo alle lamellen af.
  5. Schroef de voorkop op de rolluik.

Verwijder hardnekkige vlekken

Wanneer er hardnekkige vlekken op de rolluiken zitten, zoals vogelpoep of aangekoekt vuil, kun je een zachte borstel of tandenborstel gebruiken om ze voorzichtig weg te schrobben. Breng wat meer reinigingsmiddel aan op de borstel en maak cirkelvormige bewegingen om de vlekken los te maken. Zorg ervoor dat je niet te veel druk uitoefent om krassen op de coating te voorkomen.

Spoel grondig af en droog af 

Spoel de rolluiken van gecoate aluminium grondig af met schoon water om eventuele zeepresten te verwijderen. Gebruik hiervoor bij voorkeur een tuinslang met een zachte straal. Zorg ervoor dat je alle reinigingsmiddel volledig wegspoelt. Gebruik daarna een schone doek of droge spons om de rolluiken af te vegen en eventueel achtergebleven waterdruppels te verwijderen. Dit helpt om strepen en vlekken te voorkomen (en eventueel roest). Om te voorkomen dat er schimmelvorming ontstaat, is het belangrijk om je rolluik goed te laten drogen voor je hem weer inrolt.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

Rolluiken slim maken

Onze huizen worden steeds ‘slimmer’, van een slimme thermostaat tot een slim alarmsysteem en slimme verlichting. Zo kun je ook jouw rolluiken slim maken. Maar wat betekent het ‘slim’ maken van je rolluiken eigenlijk?

Blog
zwarte rolluiken woning

Zijn rolluiken bestand tegen een storm?

Zijn rolluiken bestand tegen een storm? Lees verder om te ontdekken of rolluiken bestand zijn tegen een storm.

Blog

Rolluiken voor je veranda of overkapping

Denk je erover om rolluiken te plaatsen voor je veranda of overkapping? In deze blog lees je waar je op moet letten en wat de voordelen zijn.

Blog
Woning met tuin, zonnepanelen en rolluiken voor zonwering
Copyright De Zonweringfabriek 2024
Altijd veilig en vertrouwd: