Rolluik vastgevroren

Rolluik Vastgevroren

Help, mijn rolluik is vastgevroren. Wat nu?

Dit is een veelgestelde vraag tijdens de wintermaanden. De oplossing? Gebruik het rolluik niet. Door het rolluik te gebruiken, is er veel kans op beschadigingen. Helaas gebeurt het regelmatig dat het rolluik kapot wordt getrokken. Erg vervelend, want dan kun je het rolluik nog langer niet gebruiken.

Rolluik ontdooien

Er zijn verschillende manieren om het rolluik sneller te laten ontdooien. Zo kun je warm water over het rolluik doen of zijn er speciale sprays. Wij raden dit niet aan. Door bijvoorbeeld warm water over het rolluik te doen, ontdooit het rolluik wel sneller, maar heeft u de volgende dag weer hetzelfde probleem. Het warme water komt namelijk tussen de lamellen en bevriest. Hierdoor zit het rolluik de volgende dag nog vaster.

Wat je dan wel moet doen? Het rolluik niet gebruiken tot dat deze volledig is ontdooid. Hiermee voorkom je dat je het rolluik kapot trekt. Daarnaast gaat er ook zo min mogelijk warmte verloren doordat rolluiken een isolerende werking hebben. Dit is dan ook de reden dat veel mensen hun rolluik in de winter de hele dag door dicht laten zitten.

Hoe kan het dat een rolluik vastvriest?

Dit heeft twee oorzaken: bevroren rubbers en condens bij de lamellen. Bij lage temperaturen bevriezen de rubbers in de geleiders van de rolluiken. Heb jij je rolluik bij ons gekocht? Dan is dit niet mogelijk. Wij hebben namelijk geen rubbers maar borstels in de geleiders. Deze kunnen niet bevriezen.

Wel kan het zijn dat de condens die via het luchtrooster binnen komt, is bevroren. Dit is helaas onvermijdelijk. Doordat de condens bevriest, kunnen de lamellen niet bewegen en kun je jouw rolluik kapot trekken.

Voorkom vastgevroren rolluiken

Helaas is het niet te voorkomen dat jouw rolluik niet bevriest. Wel kun je voorkomen dat je deze kapot trekt. Dat kan door zelf goed op te letten en zodra er weerstand is het rolluik niet te gebruiken. Om je hierbij te helpen bieden wij ook obstakeldetectie aan. Dit kan met een Somfy motor. De obstakeldetectie zorgt dat het elektrische rolluik stopt met bewegen zodra er weerstand is. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat het rolluik zichzelf niet kapot trekt.

Is jouw rolluik nu vastgevroren? Dan is het helaas even geduld hebben tot deze weer is ontdooid. Ons advies is om het rolluik dicht te houden. Zo weet je zeker dat je deze niet kapot trekt én houd je de koude lucht van buiten buitenshuis.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

Zonwering versus airco

In deze blog vertellen we je alle voor- en nadelen van verschillende soorten zonwering, zodat jij een goede keuze kan maken!

Blog

Je huis koel in warme zomers? Welke zonwering werkt het beste?

In deze blog vertellen we je alle voor- en nadelen van verschillende soorten zonwering, zodat jij een goede keuze kan maken!

Blog

Welke soort zonwering past bij mij?

In deze blog vertellen we je alle voor- en nadelen van verschillende soorten zonwering, zodat jij een goede keuze kan maken!

Blog
Copyright De Zonweringfabriek 2024
Altijd veilig en vertrouwd: