27 zonweringbegrippen uitgelegd zodat jij ook zonweringspecialist bent

Buitenzonwering Zonnescherm Knikarmschermen Balkon De Zonweringfabriek

Vakjargon van A tot Z

1. Afstellen | Afstellen is het bepalen van de onder- en bovenpositie van een screen, rolluik of zonnescherm. Dit is een belangrijk onderdeel van de montage en zorgt ervoor dat de zonwering op het juiste moment stopt bij elektrische bediening. Hierdoor draait de zonwering zichzelf niet kapot.

2. Anti-klankkast | Als het hard regent of hagelt hoor je hard getik op een rolluik. Om dit te voorkomen zijn er anti-klankkasten. Dit zijn dezelfde kasten die altijd gebruikt worden alleen zit er aan de binnenkant een stuk tape. Hierdoor verminderd het getik aanzienlijk en zijn de rolluiken een stuk stiller.

3. Anti-optilveren | Elektrische rolluiken bij De Zonweringfabriek beschermen tegen inbraak dankzij anti-optilveren. Anti-optilveren worden ook wel stugge veren genoemd. Als het rolluik volledig gesloten is, schieten deze veren ‘op slot’. Hierdoor is het onmogelijk om de lamellen vanaf buiten op te tillen. De veren zijn te zien op onderstaande foto:

Stugge-veren-bij-een-rolluik

4. Arreteren | Arreteren is een ander woord voor het aan elkaar zetten van de lamellen in een rolluik. Na het aan elkaar zetten wordt er een nokje in de zijkant geduwd. Hierdoor zijn de lamellen één geheel en kunnen deze niet bewegen in het pantser van het rolluik.

5. Bandopwinder | Als je kiest voor handbediening dan krijg je een bandopwinder als bedieningsmogelijkheid. Door aan de band te trekken gaat het screen of rolluik omlaag.

6. Cassette | De cassette is het deel van een zonnescherm wat op de muur gemonteerd wordt. Onze zonneschermen hebben altijd een volledig gesloten cassette. Dit betekent dat de voorlijst precies in de cassette past waardoor deze volledig wordt gesloten. Hierdoor kan er geen vocht en vuil bij het zonnescherm.

7. Domotica | Dankzij domotica kunnen verschillende elektrische apparaten met elkaar communiceren. Daarbij is het mogelijk om apparaten automatisch te besturen. Zo is het met zonwering in combinatie met domotica mogelijk om de zonwering automatisch te sluiten als de zon gaat schijnen.

8. Geleider | Een geleider bij de zonwering is het zijprofiel waardoor de onderlat van een rolluik of screen doorheen loopt. Bij een ritsscreen loopt ook het doek door de geleider heen, daardoor gaat een ritsscreen niet klapperen bij harde wind.

9. Inmeten | Bij het inmeten bepaal de afmetingen van de zonwering. Alles wordt op maat gemaakt. Door nauwkeurig in te meten loop je bij de montage niet tegen verrassingen aan.

10. LHTF-geleiders | Dit zijn speciale geleiders met een hoekprofiel die je gebruikt bij montage tussen de muur (in het kozijn). Deze geleider heeft een extra stuk aan de zijkant zodat het mogelijk is om de geleider aan de muur vast te maken.

11. Lamellen | De lamellen zijn het belangrijkste gedeelte van het rolluik. Dit zijn de ‘latten’ die ervoor zorgen dat er geen zon naar binnen schijnt en de warmte in de zomer en kou in de winter buitenshuis blijven.

12. Lichtdoorlatendheid | Dit is het percentage licht dat door het katoen heen komt. Ons screendoek heeft een lichtdoorlatendheid van 3%. Dit is voldoende om nog wel in de woonkamer gebruik te maken van daglicht. De lichtdoorlatendheid heeft geen invloed om de hoeveelheid warmte die tegen wordt gehouden.

13. Lux (solar) | Lux is een eenheid waarmee de verlichtingssterkte wordt aangegeven. Er is minimaal 6 uur per dag 3000 Lux nodig om de batterij van de Solar motor goed op te kunnen laden. Op een gemiddelde winterdag heeft het daglicht een sterkte van 1000 lux.

14. Monteren | Bij de montage bevestig je de zonwering op de muur en zorg je dat je de motor afstelt.

15. Obstakeldetectie | Obstakeldetectie is een extra optie bij rolluiken. Hierdoor stopt het rolluik of screen met bewegen zodra er weerstand is. Weerstand kan bijvoorbeeld als het rolluik is vastgevroren of als er nog een raam openstaat. Dit zorgt ervoor dat het rolluik niet beschadigd.

Voor een screen kan deze optie bij de Somfy Sunilius IO motor.
Voor een rolluik kan deze optie bij de Somfy Oximo IS of Somfy RS IO motor.

16. Pantser | Het pantser zijn de lamellen die gearreteerd zijn.

17. Popnagels | Dit wordt gebruikt om de zijkap aan de achterkap te monteren. In tegenstelling tot een schroef, trekt een popnagel zich vast door lucht.

18. Radiomotor | Dit is een ander woord voor een motor met afstandsbediening.

19. Ritsscreen | Een ritsscreen is een windvast screen waarbij het screendoek is verbonden aan de zijgeleider. Hierdoor heb je geen last van een lichtspleet en gaat de screen niet klapperen bij harde wind.

20. Solar motor | De solar motor is een motor die werkt op zonne-energie. Aan de voorzijde van de zonwering op zonne-energie zit een zonnepaneel. Dankzij het zonnepaneel laad de accu van de zonwering op een duurzame manier op. De bediening is altijd elektrisch. Zo profiteer je van duurzame zonwering met optimaal bedieningsgemak. Bovendien is zonwering op zonne-energie het meest eenvoudig te monteren omdat er geen bedrading naar binnen hoeft.

21. Somfy motor | Somfy is de bekenste speler als het gaat om motoren voor zonwering. Zeker als je al andere apparaten van Somfy hebt en de zonwering wilt aansluiten op domotica, is Somfy een aanrader.

22. Tourniquets | Tourniquets gebruik je als de geleider niet past, bijvoorbeeld voor een deur of een lichtstraat. Het nadeel is dat je de zonwering handmatig er op- en af moet halen.

23. Valse vensterbank | Dit gebruik je als je een rolluik wilt monteren maar je geen vensterbank hebt. Het rolluik heeft een ondersteun nodig om zichzelf ‘dichtdrukken’ en volledig te sluiten.

24. Windbeveiliging / windsensor | Dankzij een windsensor sluit een zonnescherm automatisch bij harde wind. Dankzij deze windbeveiliging loopt het zonnescherm geen schade op.

25. X-kanaalshandzender | Een handzender is een synoniem voor een afstandsbediening. Als je kiest voor elektrische bediening met afstandsbediening heb je keuze uit een 1-kanaals of 15-kanaalshandzender. Met een 1-kanaalshandzender kan je één screen of rolluik bedienen. Met een 15-kanaalshandzender kun je tot 15 screens of rolluiken vanaf één afstandsbediening bedienen.

26. Zonfiltering | Dit is het percentage hoeveel UV-straling het doek tegenhoudt.

27. Zonweringsdoek | Dit is het doek dat wordt gebruikt voor een screen of zonnescherm. Beide doeken zijn van hoge kwaliteit. Zo is ons zonneschermdoek verlijmd in plaats van gestikt. Hierdoor is er geen verdikking bij het oprollen en blijft het doek langer mooi.

Mis jij een begrip of heb je een andere vraag?

Terrasscherm

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

Welke soort zonwering past bij mij?

In deze blog vertellen we je alle voor- en nadelen van verschillende soorten zonwering, zodat jij een goede keuze kan maken!

Blog

Rolluiken slim maken

Onze huizen worden steeds ‘slimmer’, van een slimme thermostaat tot een slim alarmsysteem en slimme verlichting. Zo kun je ook jouw rolluiken slim maken. Maar wat betekent het ‘slim’ maken van je rolluiken eigenlijk?

Blog
zwarte rolluiken woning

Zijn rolluiken bestand tegen een storm?

Zijn rolluiken bestand tegen een storm? Lees verder om te ontdekken of rolluiken bestand zijn tegen een storm.

Blog
Copyright De Zonweringfabriek 2024
Altijd veilig en vertrouwd: